Birmastandard

Kropp Langstrakt til avlang kroppsform, middels tyngde. Hannkatten skal være mer massiv enn hunnkatten. Birma katten skal ha korte til middels sterke og velproporsjonerte ben. Hannkatter skal være mer massive enn hunnkatter.
Hode Kraftig bygget , med fyldige runde kinn. Profilen skal være middels lang, med en (foretrukket) romersk nese, uten stopp. Haken skal være sterk og kraftig.
Ører Små til middels ører foretrekkes. De skal ikke stå for høyt på hodet, men skal helst ha noe vidde imellom dem. Øretoppene skal være svakt avrundet. Dette gir et mer helhetlig inntrykk av katten- særlig av hodet generelt.
Øyner Øyefasongen skal helst være mandelformet, ifølge det som har vært standard, men de kan også være avrundet eller ovale. Fargen skal være mørkeblå (man kaller gjerne den ønskede fargen for safirblå)
Ben Korte og sterke. Potene skal være runde.
Markeringer: Birmarasen sine spesielle karaktertrekk er det hvite på potene, både på for - og bak bena. På forbena kalles dette hansker - på bak bena sokker. De hvite markeringene må være absolutt rent hvite. Det hvite skal stoppe ved basis av tærne og kan gå opp så langt som til leddet mellom foten og leggen, men ikke over dette punkt. Det beste er en mellomting. På baksiden av bakbena skal det hvite ende i et punkt under hasen (kneleddet). Disse hvite områdene kalles kiler . Det ideelle er at kilene ender i en omvendt V fasong og går 1/2-3/4 opp under hasen. Lavere eller høyere kiler kan aksepteres, men skal ikke strekke seg over hasen for å være akseptabel for utstilling. Det er av stor betydning at det hvite er symmetrisk i høyde og fasong. Dette gjelder både for hanskene på forbena og  sokken på bakbena. Det aller beste er at det er symmetri både foran og bak.
Pels Pelsen skal være lang eller middels, avhengig av kroppslengden. Den skal ha en silkeaktig tekstur med lite underpels. Noen birmaer får lang pels på sidene og ryggen, mens andre har en korter, tetter pels. I ansiktet er pelsen kort, men lengre utover kinnen. Fyldig krave er å foretrekke.
Farge Fargen skal vise alle kjennetegnene/karakteristikken til " punkt fargede" katter, men alle fire bena skal være god kontrast mellom dem og kroppsfargen. Resten av pelsen, innkludert magen skal være svakt eggeskallfarget. Fargen på ryggen er optimalt en gylden beige i alle varianter. Siden birmarasen er en "vokserase" så er det bare hos de voksne kattene at punkt- og kroppsfargen er ferdigutviklet.
Hale Medium lengde- i proposisjon til kroppslengden, elegant formet, smal ved basis og bred mot enden. helst med bra pels, tetthet og lengde.